ACTIVIDADES MEXICANO-CATALANAS EN BARCELONA ORGANIZADAS POR MEXCAT Y DIFERENTES ENTIDADES


Jueves 12 de mayo de 2011

  • 21:00 hrs. Auditori de Sant Cugat. Aula Magna
    Dins del cicle: Una hora de música
    Cantata "Frida Kahlo", de Manuel García Morante (piano). Amb Yrene Martínez Roca (soprano)
Una nova oportunitat per gaudir d'aquesta peça estrenada el 2007 al Carnegie Hall de Nova York. Després d’un any de conèixer i admirar l’obra de Frida Kahlo, i guiat per una intuïtiva i afortunada petició per part de la soprano Yrene Martínez-Roca, Manuel García Morante es va posar a crear una peça en clau d’homenatge a aquesta gran pintora mexicana amb fragments del seu diari i cartes escrites per ella que demostren, de manera predominantment cronològica, moments clau en la seva vida, els seus sofriments, el seu art, l’amor, la seva capacitat de donar tendresa i la necessitat de rebre’n, la seva grandesa mitològica, la seva vitalitat, el seu encant personal i la seva honestedat.


  • 20:00 hrs. Casa Amèrica Catalunya (Còrsega 299, Barcelona) Guanyadora del Premio FIL de Literatura en Lenguas Romances –màxim reconeixement de l’Amèrica Llatina a l’obra d’un escriptor-, l'escriptora mexicana Margo Glantz presentarà a Barcelona aquest premi, juntament amb el crític literari Juan Antonio Masoliver i la coordinadora de la Cátedra Latinoamericana “Julio Cortázar”, Dulce María Zúñiga.
    Presenta Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya.

  • 19:00 hrs. Video-Assajos d'Ursula Biemann (La Cuina, Vestíbul. Centre de Cultura de Dones. Francesca Boneimasson. St Pere més Baix 7, Barcelona)
Europlex i Contained Mobility d’Ursula Biemann, introduïts pel crític d'art mexicà Joaquín Barriendos.

Europlex (2003), 20’. Co-dirigit amb Angela SandersEuroplex rastreja diferents activitats trans-frontereres a través dels territoris Espanyols i Marroquins. En els seus repetitius circuits al voltant dels varis punts de control, el vídeo segueix a tres dones contrabandistes que lliguen diverses capes de roba als seus cossos, el viatge diari de “noies domèstiques” que es converteixen en viatgeres en el temps mentre es mouen d'un costat a un altre de les zones horàries europea i marroquina treballant a les zones transnacionals en el nord d'Àfrica per al mercat europeu.
Contained Mobility (2004), 21’
Aquest projecte explora la present condició que emergeix dels canvis que ocorren en i entorn de les regulacions dels moviments i circulacions cap a Europa, centrant una atenció especial en els sofisticats mètodes i tecnologies que han estat desenvolupats per tots dos costats: per la part de les autoritats amb la finalitat de disciplinar el moviment de béns i persones, i per la part dels passatgers per burlar les restriccions per així assegurar-se mobilitat i seguretat.

Ursula Biemann és una artista, teòrica i comissaria que treballa qüestions de migració, mobilitat, tecnologia i gènere.

Joaquín Barriendos és curador i crític d'art mexicà. Actualment viu a Barcelona. Treballa com a escriptor i editor principalment en el camp de la teoria estètica, l'art poscolonial i les identitats transnacionals.